TeamAurea
teamaurea-aureagroup-cnc-koneistus-konepaja-koneistaja-metalliteollisuus-tekijoiden-suusta-2

Juho on levyseppähitsaaja kutsumusammatissaan

Kun metalli kutsuu, sen voi kuulla jo lapsena. Niin kävi Juho Virtaselle, joka jo pienenä poikana pyöri mukana isänsä työmaalla. Juho sai hyvin läheltä seurata ja tehdä erilaisia metallipajan töitä, kun isänsä teki asehuoltoa puolustusvoimille. Juho muistelee ensimmäisen kerran hitsanneensa jo 9 -vuotiaana ja siitä asti olikin itsestään selvää, että metallialalla hänkin oman uransa tekisi. Kouluvalinta valinta oli helppoa. Juho suoritti kaksoistutkinnon eli ammatillisen levyseppähitsaaja-tutkinnon ja lukion samaan aikaan. “Oikeastaan olen nyt kutsumusammatissani, sillä pienestä pitäen tiesin mitä haluan työkseni tehdä”, kertoo Juho Virtanen. “Olen nyt ollut töissä Aurea Steelillä Kankaanpäässä kaksi vuotta, mutta työkokemusta on erilaisissa konepajoissa kertynyt jo 14 vuotta”.

teamaurea-aureagroup-cnc-koneistus-konepaja-koneistaja-metalliteollisuus-tekijoiden-suusta-juho-virtanen-2
Kuva: Jari Sundgrén (JiPS kuvapankki)

Levysepän plussana hyvä hitsaustaito, ongelmanratkaisukyky ja palvelualttius

Levyseppähitsaaja tekee tuotannon hitsaus-, levy- ja teräsrakennetöitä, joten Juho pääsee soveltamaan koko ammattitaitoaan ja kaikkea vuosien mittaan opittua Aurea Groupilla. Mieleinen työ myös motivoi, siinä viihtyy ja sitä haluaa tehdä. Juho kokeekin työnsä monipuolisena, hän saa tehdä mm. vaativien laitteiden ja koneiden kasausta. Vahvuutena on hyvä hitsaustaito, ongelmanratkaisukyky ja palvelualttius. Juho onkin luottomies, jolla on välillä 10 hommaa hoidettavanaan. Kun tilanne vaatii, hän tuuraa esim. lähettämössä ja hallitsee myös trukilla ajon. “Meillä on firmassa paljon töitä ja hyvä työporukka. Asiakkaat arvostavat sitä, että homma toimii, työt tehdään sovitussa aikataulussa ja tuotanto pyörii”, Juho kertoo. Hän on tyytyväinen työhönsä, vaikka välillä onkin kiirettä. “Saan tehdä itsenäisesti töitä ja joustava työaika sopii myös perhe-elämään. Pienen pojan isänä arvostan mahdollisuutta sopeuttaa työntekoa perheen arjen mukaan”.

Juho suosittelee metallialaa nuorille osaajille ja alan vaihtajille

“Silloin kouluaikoina kaverit kehuivat, että kannattaisi pyrkiä jatko-opintoihin kaksoistutkinnon jälkeen, mutta halusin töihin. Voin lämpimästi suositella muillekin tätä alaa, töitä riittää ja urakehityskin on mahdollista”. Uusi teknologia takaa, että alalla on aina jotain uutta opittavaa. Juho kokee työnsä myös arvokkaana. Asiakkaille valmistetaan tuotteita, joista tekijäkin voi olla ylpeä. Juhalle on erityisesti jäänyt mieleen, kun on itse ollut valmistamassa 200 tuhatta kiloa painavia vinssejä, joita tarvitaan isojen laivojen ankkurien kelaamiseen. “Siellä ne seilaa minunkin tekemiseni maailman merillä, se tuntuu hienolta! Lähtisin uudelleenkin tälle alalle, sillä metallituotteilla tehdään rahaa valtion kassaan. Kansantaloutta ei rakenneta pelkillä Youtube-videoilla”, Juho lisää tohkeissaan.

Riippuen tietysti konepajan koosta ja erikoistumisista, työ konepajassa ei ole fyysisesti niin rankkaa tai likaista kun luullaan. “Ei ole haisuliksi minua vaimo moittinut, vaikka ymmärrettävästi likaisiakin töitä tehdään”, Juho vakuuttaa. Työvaatteet ovat aina puhtaat, yhdet päällä, yhdet pesussa ja yhdet varalla”. Kuten missä vaan alalla, liikunta ja urheilu on hyvää vastapainoa työlle ja jaksamiselle. Peruskuntoaan Juho ylläpitää pelaamalla salibandyä. Sitä hän on harrastanut ahkerasti 15 vuotta.

Siellä ne seilaa minunkin tekemiseni maailman merillä, se tuntuu hienolta!

Juho Virtanen
”Juho Virtanen on monitoiminen levyseppähitsaaja, joka tarvittaessa hyppää vaikka trukin kuljettajaksi. Töitä Kankaanpäässä Aurea Steelillä tehdään hyvällä työporukalla hyvässä hengessä.”

Positiivisuus elämänohjeena

Juho on rento tyyppi, joka vilpittömästi kehuu työyhteisöä ja työnantajaa. “Elämä on liian lyhyt kiukuttelulle”, hän sanoo. “Totta kai aina on toiveita uusista laitteista ja koneinvestoinneista mutta parhaiten tuloksiin jokainen pääsee tekemällä työnsä laadukkaasti ja osaltaan pitämällä asiakkaat tyytyväisinä”. Työnantaja saa myös kehuja kyvystä antaa kiitosta onnistumisista. ” Tuntuu mukavalta, että työntekijät huomataan. Mahdollisuuksien mukaan olemme myös pitäneet saunailtoja ja muita juttuja. On saatu joululahjakin, pieni sellainen mutta sitä suurempi on ele.”

Kuvat: Jari Sundgrén, Tekstit: Raija Sundgrén

Avoimet työpaikat